A vonalkódnyomtatók az automatikus adatgyűjtő rendszerek gerincét képezik. Hiszen ha nem tud minőségi címkéket nyomtatni, vagy a nyomtatók gyakran meghibásodnak, akkor szükségtelen és költséges leállást tapasztalhat. Éppen ezért vonalkódnyomtatóinak a megfelelő állapotban tartása elengedhetetlen. Íme néhány kulcsfontosságú megközelítés a nyomtatók élettartamának meghosszabbításához:

Válassza ki a megfelelő nyomtatót a felhasználási területhez: Az első lépés egy olyan nyomtató kiválasztása, amely elég tartós ahhoz, hogy ellenálljon a vállalkozás működési környezetének, és amelyet úgy terveztek, hogy kezelni tudja a tervezett nyomtatási mennyiséget. Megfelelő karbantartás mellett az ipari vonalkódnyomtatók akár egy évtizedig vagy még tovább is üzemképesek maradhatnak. Győződjön meg róla, hogy egyértelműen felvázolja működési igényeit, így az eladó vagy viszonteladó már előre segíthet a megfelelő nyomtató kiválasztásában. Amennyiben segítségre lenne szüksége a megfelelő nyomtató kiválasztásához keresse fel szakértő kollégáinkat.

Tartsa tisztán: A rendszeres karbantartásnak ezt az elemét könnyű figyelmen kívül hagyni, különösen a forgalmas termelési környezetben, de a nyomtató akkor működik a legjobban, ha minden alkalommal megtisztítjuk a nyomtatófejet és a nyomtatóhengereket, amikor új szalagot helyezünk be a hőnyomtatóba. Közvetlen hőnyomtatás esetén két tekercsnyi címke után lenne ideális a tisztitás.

Gondoskodjon a nyomtatófejekről: A tisztításon kívül tegyen meg mindent a nyomtató költséges nyomtatófejei védelméért a megfelelő hordozók (címkék és szalagok) használatával, a telítettségi beállítások módosításának kerülésével, és csak hitelesített cserealkatrészek használatával. Egyes gyártók nyomtatófej csere garanciát is kínálnak, amelyek bizonyos körülmények között kedvezményes vagy akár ingyenes nyomtatófejeket biztosítanak. Emellett fontos betartani a gyártó tisztítási és karbantartási ajánlásait, illetve amennyiben teheti ne nyúljon a nyomtatófej alkatrész felületéhez.

Válassza ki a megfelelő kellékanyagokat: Keresse meg a megfelelő címke- és ragasztókombinációt a nyomtatójához, ami javítja a címkék minőségét, és lehetővé teszi, hogy a hőnyomtatót alacsonyabb energiafelhasználási beállítással üzemeltesse. Az olcsó hordozók por- vagy törmelékfelhalmozódást is okozhatnak, és károsíthatják a fűtőelemeket.

Figyelje a nyomtatófej nyomását és sebességbeállításait: A gyártó megadja a nyomtató telítettség- és nyomásbeállításait. Amennyiben teheti kerülje el ezeknek a beállításoknak a növelését, különben lerövidítheti a nyomtatófej élettartamát. Továbbá lehetőleg ne használja a leggyorsabb nyomtatási sebességet, kivéve ha szükséges a felhasználási területhez. A sebesség, a kontraszt és a nyomásbeállítások lehető legalacsonyabbra állítása – persze a minőségi címkék megtartása mellett – jelentősen meghosszabbíthatja a nyomtatófej élettartamát.

Legyen óvatos a címkék cseréjekor: Ne használjon éles tárgyakat a címkéknek a hengerről vagy a szalagoknak az orsóról való eltávolításához. Hiszen véletlenül elvághatja a nyomtatóhenger gumiját, ami befolyásolja a nyomtatási minőséget és a nyomtató élettartamát.

Összességében igyekezzen csökkenteni a súrlódási és kopási forrásokat, amelyek károsíthatják a nyomtatófejet (papír/porfelhalmozódás, túl nagy nyomás vagy a közvetlen hőhordozók helytelen használata), a környezeti szennyeződéseket, a korróziót, sőt a címkék vagy a szalag statikus felhalmozódását is. Ha megfelelően karbantartja a nyomtatót, betartja a gyártó összes tisztításra és hordozócserére vonatkozó ajánlását, és figyelemmel kíséri a nyomtatás minőségét, hogy a problémákat még a katasztrófa előtt orvosolni tudja, akkor vonalkódnyomtatója hosszú éveken keresztül minimális karbantartási költséggel fog működni.

Amennyiben szüksége lenne üzemeltetési támogatásra, vagy karbantartásra keressen fel minket és szakértő csapatunk az igényeihez mérten áll majd rendelkezésre.

Product Enquiry