Fokozza az üzleti hatékonyságot és termelékenységet azáltal, hogy biztosítja a kiváló minőségű nyomtatást és tartósságot a termék teljes élettartama alatt.

Számos iroda, kiskereskedelmi üzlet, kórház, laboratórium, gyár és egyéb létesítmény rendelkezik nem megfelelő hatékonyságú, túlságosan drága címkézési folyamatokkal, mert az igények idővel változtak, de a nyomtatóik nem. Több tucat különböző gyártótól több száz különböző címkenyomtató áll rendelkezésre. Ennek a cikknek a célja, hogy egyszerűen lépésről-lépésre segítsen a megfelelő címkenyomtató kiválasztásában.

Az egyedi igényeknek megfelelő címkenyomtató kiválasztása számos tényezőből áll. A nyomtatási gyakoriság, a nyomtatási minőség, a vonalkódokra vonatkozó követelmények, a könnyű használat és természetesen a tulajdonjog teljes költsége (TCO) mind-mind szerepet játszanak.

Miért érdemes címkenyomtatót vásárolnia cége számára?

Ezt a kérdést a legtöbb kisvállalkozó felteszi. Mindent összevetve, ha házon belülre hozza a címkenyomtatást, azzal költséget takaríthat meg. Emellett lehetővé teszi, hogy cég alkalmazottai legyenek felelősek a nyomtatási folyamatokért. Manapság a címkenyomtatók olyan képességekkel rendelkeznek, amelyekkel kivételes nyomtatási eredményeket lehet elérni könnyen és egyszerűen. Azonban a nyomtatási eredmények minősége felettébb függ a nyomató típusától.

Íme az elsődleges tényezők, amelyeket figyelembe kell vennie, amikor cégének címkenyomtatót választ.

Címkenyomtató család

Amennyiben szeretne személyre szabottabb segítséget kapni, keressen fel minket a +36 1 321 3301 telefonszámon, vagy látogasson el kapcsolatfelvételi oldalunkra.

1. Vegye figyelembe az üzleti igényeit

A legjobb címkenyomtató megtalálása attól függ, hogy milyen munkafolyamatokhoz szeretné azt használni. A cég igényeinek meghatározása képezi a vásárlás alapját. Ha túlbecsüli az igényeket, akkor egy olyan nyomtatóra fordítja az erőforrásait, amely nem felel meg az elvárásoknak.

Mielőtt döntene a megvásárolni kívánt nyomtatóról, vegye figyelembe a következőket.

A költségvetési korlátok mellett az igények felmérése segít leginkább a kiválasztási folyamatban. Éppen ezért javasoljuk, hogy válasszon olyan címkenyomtató modellt, amely megfelel majd az elvárásainak.

2. Címkeméret és tartósság

A különböző nyomtatók különböző méretű címkéket kezelnek. Egy kisebb asztali nyomtató általában legfeljebb négy hüvelyk (kb. 10 cm) széles címkéket képes kezelni. Azonban ha olyan termikus vonalkódnyomtatóra van szüksége, amely szélesebb címkéket képes előállítani, akkor a nagyobb teljesítményű ipari készülékeket jobban ki tudja használni – az ilyen típusú nyomtatók általában a maximális szélességnél kisebb tekercseket vagy íveket is képes befogadni, így képes lehet nagy és kis méretű címkék nyomtatására egy azon eszközön. Amennyiben segítségre van szüksége a megfelelő címkeméret kiválasztásában, szakértő kollégáink állnak a rendelkezésére.

Zebra ZD220
Zebra ZD220 (4 in)
ZT421
Zebra ZT421 (6 in)

Ezenfelül amikor a címke élettartamáról van szó, a hőátvitel létfontosságú szerepet játszik. Ez biztosítja, hogy címkéje hosszú ideig kitart, annak ellenére, hogy szélsőséges időjárási körülményeknek van kitéve.

3. Hosszú távú költségek, üzemeltetési és karbantartási költségek

A legtöbb esetben a cégek igyekeznek olyan címkenyomtatót vásárolni, amely illeszkedik a költségvetéséhez. Lehet, hogy a vásárlás pillanatában kedvezőnek tűnik egy adott ár, viszont vannak esetek, amikor a hosszú távú ráfordítások miatt költségesebb lesz az üzemeltetés. Éppen ezért fontos, hogy ne csak a kezdeti beszerzési költségekre koncentráljon a nyomtató kiválasztásánál, hanem vegye figyelembe például a patronok cseréjének és a rendszeres karbantartásnak a költségeit is.

Egy másik megfontolandó szempont, hogy hol és milyen időközönként lesz szükség az alkalmazottak betanítására. Ne feledje, hogy vannak olyan időszakok, amikor az informatikai osztálya vagy a technikusai nem érhetnek rá. Ezért fontos, hogy olyan nyomtatót válasszon, amely felhasználóbarát, egyszerű és könnyen karbantartható.

4. A nyomtatási módszer

Készen áll arra, hogy egyedi címkenyomtatás folyamatait integrálja az üzleti tevékenységébe? Akkor fontos figyelembe vennie, hogy a nyomtatási minőség nagyban függ a vállalat által használt módszertől. A hagyományos módszerek közé tartozik a közvetlen hő-, a hőátviteli vagy a tintasugaras nyomtatás. Ezenkívül használhat még lézernyomtatást is, viszont ez a megoldás nem nyomtat megfelelően a gyakran szükséges szintetikus hordozókra, ebből adódóan nem feltétlenül hatékony vonalkódnyomtatáshoz. 

Másrészt a termikus nyomtatást igény szerinti címkenyomtatásra tervezték és alakították ki, amely éles és tiszta vonalkódokat készít a legkülönfélébb felhasználási célokra.

5. Nyomtatási felbontás

A nyomtató felbontását pont per hüvelykben (DPI) mérik. Termikus címkenyomtató vásárlásakor figyelembe kell vennie a nyomtatási felbontást, amely a 203 dpi, 300 dpi vagy akár 600 dpi között változhat az alkalmazási területtől függően.

Minél magasabb a hüvelykenkénti pontok száma, annál finomabb a felbontás. Egy 200 dpi-vel nyomtatott vonalkód nem lesz olyan tiszta, mint egy 300 dpi-vel nyomtatott, amely több mint 200 százalékkal több dpi-vel nyomtat. A 203 és 300 dpi közötti költségkülönbség névleges. Ha a vonalkódok elég nagyok, a 203 dpi is megfelelő. Ha azonban nagy sűrűségű vonalkódok, 2D-s vonalkódok, finom betűtípusok vagy részletes grafikák előállítására használ termikus címkenyomtatót, fontolja meg egy nagyobb felbontású nyomtató választását.

6. Nyomtatási mennyiség

Egyes címkenyomtatókat úgy terveztek, hogy nagy mennyiségű címke kibocsátást tudnak kezelni, míg mások kis példányszámú nyomtatáshoz a legalkalmasabbak. Így például ha hőnyomtatót szeretne használ alkalmi, igény szerinti nyomtatásra, a sebesség nem lesz kérdéses. Ugyanakkor a nem megfelelő nyomtató kiválasztásával lassíthatja a gyártási ütemet, mivel a nyomtató nem képes nagyobb mennyiséget kezelni.

Címkenyomtatás
7. Csatlakoztathatóság

A termikus vonalkódos címkenyomtatóját egy adott helyen szeretné használni, vagy mobil nyomtatóra van szüksége? Ha vezetékes lesz, akkor Ethernet, USB, soros vagy párhuzamos porton keresztül szeretné csatlakoztatni? Győződjön meg róla, hogy a választott nyomtató képes csatlakozni a jelenlegi hálózatához és megfelel minden elvárásának.

8. Kompatibilitás

A választott termikus vonalkódos címkenyomtatónak kompatibilisnek kell lennie a vállalkozásával. Így például ha ERP vagy SAP rendszerrel dolgozik, ellenőrizze, hogy a szóba jöhető nyomtatók rendelkeznek-e az adott rendszerekhez szükséges összeköttetésekkel és illesztőprogramokkal/készüléktípusokkal.

9. Változatos festékszalag és címke választék

Jelenleg rengeteg különböző típusú festékszalagok és címkék vannak a piacon. Így érdemes tartós címkeszalagot választani, amely nem szakad vagy kopik el gyorsan.

Válassza ki a megfelelő címkenyomtatót cége számára

Ma már számos címkenyomtató van a piacon, éppen ezért a szervezet igényeinek megfelelő nyomtató kiválasztása kihívást jelenthet. Használja a fenti tippeket, hogy megalapozott döntést hozhasson a megfelelő nyomtató beszerzésekor. Amennyiben szeretne személyre szabottabb segítséget kérni, használja ki vonalkódnyomatókkal kapcsolatos több mint 10 éves tapasztalatunkat, és hagyja, hogy segítsünk kiválasztani az üzleti igényeihez megfelelő címekonytatót.

További segítségre van szüksége? – Hívjon minket a +36 1 321 3301-es telefonszámon vagy látogasson el a kapcsolatfelvételi oldalunkra.

Product Enquiry