Az elmúlt 20 évben nagyobb forradalom ment végbe a plasztik kártyák nyomtatásában, amikor is bemutatták az asztali kártyanyomtatókat, amelyek lehetővé tették a szervezetek számára, hogy a műanyag igazolványokat a helyszínen személyre szabják és kinyomtassák. A műanyag kártyák napjainkban már széles körben elterjedtek, a hitelkártyáktól a vezetői engedélyeken, a tagsági kártyákon át a beléptető kártyáig számos formájuk megtalálható. Praktikus méretük, hordozhatóságuk és tartósságuk ideális választás számos felhasználási és alkalmazási területhez, sok vállalkozás számára a tagság és az ügyfélhűség fontos részét képzik.

Ebben a cikkben segítünk jobban megérteni, hogyan lehet műanyag kártyákat nyomtatni és milyen típusú nyomtatási technológia a legeredményesebb az Ön igényeihez mérten.

Hogyan működik a kártyanyomtatási technológia?

A műanyag kártyanyomtatás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy nagy mennyiségben testreszabott műanyag kártyákat állítson elő az igények széles skálájához. A műanyagra nyomtatáshoz használt technológia egyedülálló folyamatot követ, és egészen más, mint a papírra nyomtatás. Először is, a műanyagra nyomtatott információknak tartósnak, egyértelműnek kell lennie és ki kell bírnia az idő próbáját. A titkosítás szintén fontos jellemzője a műanyag kártyanyomtatásnak, és a mágnescsíkok gyakran értékes információkat tárolnak. A DTC (közvetlenül a kártya felületére történő) nyomtatás és a High-Definition Printing (retranszfer) nyomtatás a két leggyakoribb műanyag kártya nyomtatási technika.

A DTC nyomtatás és az Retranszfer nyomtatás között a legfontosabb különbség abban áll, hogy a képet átviszik a PVC kártyára. A közvetlen kártyára nyomtatás – más néven festékdiffúziós hőtranszfer – mind a monokróm hőátadási, mind a festék szublimációs eljárást használja ennek elérésére.

A HDP (fordított transzfer) nyomtatás valamivel egyszerűbb. Ennek a nyomtatási folyamatnak két szakasza van. Elsőkörben, egy átlátszó fóliát használnak, amelyre a tervezési képet fordítva rányomtatják (ez a szublimációs technikával történik). Ezután az átlátszó fóliát felhelyezik a PVC-kártyára, és megjelenik az eredeti rajz. Nincs szükség további bevonatra vagy lakkozott rétegekre. Ez a nyomtatási módszer nagy tartósságot biztosít, és nagyobb választékra alkalmazható, mint néhány közvetlen kártyára nyomtatási technika, amelyek a műanyag felületen lévő kémiai kötésekre támaszkodnak.

Amennyiben többet szeretne megtudni a műanyag kártyanyomtatásról, vegye fel velünk a kapcsolatot, szakértői csapatunk bármilyen kérdés esetén rendelkezésre áll.

Digitális kártyanyomtatás előnyei

KÉPMINŐSÉG

A digitálisan nyomtatott műanyag kártyák kivételes képminőséggel rendelkeznek, így a képek élesebbek és színminőség érdekében szerkeszthetőek is. Továbbá, a grafikus elemek pozícionálása a kártyán következetesebb, a szöveg pedig egyértelműbb és olvashatóbb.

RUGALMASSÁG

A kártyanyomtatók képesek szöveget, vonalas rajzokat és fényképeket nyomtatni, ezenkívül mágneses csíkokat kódolni és intelligens kártya chipet programozni, mindezt egyetlen lépésben. Így a kártyatervező szoftver rugalmasságot tud biztosít a felhasználóknak a tervek megvalósításához.

BIZTONSÁG

A műanyag kártyanyomtatók különféle védőanyagokat is alkalmazhatnak, többek között hologramrétegeket és lamináló anyagokat, hogy ellenállóvá tegyék a kártyákat a manipulációval és a módosításokkal szemben. Ez elősegíti a kártyák biztonságosabbá tételét, mivel azokat nem lehet egyszerűen lemásolni vagy hamisítani. Továbbá ezek a védőanyagok hozzájárulnak a kártyák éllettartalmának növeléséhez is.

TARTÓSSÁG

A kártyavédő anyagok, például az átfedő lakkok és laminált anyagok a kártya tartósságának különböző szintjét biztosítják, azáltal, hogy a kártyák ellenállnak a kopásnak, az UV fénynek, a vízkároknak és a folyékony vegyi anyagoknak.

GAZDASÁG

A műanyag kártyák házon belüli nyomtatása sokkal idő- és költséghatékonyabb, mint a hagyományos vizuális vágás/beillesztés/laminálási módszer. A külső beszállítóknak jelentős hozzáadott költségeik vannak egy-egy megrendelésen, hogy fedezni tudják a fixköltségeket és a szolgáltatási költségeket, ilyen módon képesek legyenek a nagy volumenű alkalmazások esetén költséghatékonyak lenni.

KÉNYELEM

Házon belüli nyomtatás megkönnyíti az igény szerinti egyéni kártyák nyomtatását, akkor és ott amikor szükség van rá. Saját kártyanyomtató és hozzáillő szoftver megkönnyíti a kártya tartalmának vagy tervezésének gyors módosítását is.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kártyanyomtatót?

Minden nyomtató rendelkezik sajátos műszaki jellemzőkkel és lehetőségekkel, amelyek megfelelnek az egyes felhasználók igényeinek a biztonság, a sebesség és a költség tekintetében. Bármelyik iparági területen működik is vállalata, a műanyag kártyanyomtatás tökéletes megoldás lehet az igényeinek kielégítésére.

1. lépés: Költségkeret meghatározása

Kifejezetten hasznos tud lenni, ha a nyomtató választásakor előre meghatározott költségvetési tervünk van, mivel az egyik legkorlátozóbb tényező a vállalat költségvetése lehet. Vegye figyelembe a folyamatos kellékanyag költségeket, beleértve az üres kártyákat és a nyomtatószalagokat is.

2. lépés: Egy -vagy kétoldalas nyomtatás

Amennyiben a kártya mindkét oldalára szükséges nyomtatnia, akkor a kétoldalas nyomtatók a legmegfelelőbb választás, hiszen automatikusan megfordulnak és a kártya hátoldalára is tudunk nyomtatni. Ha nem biztos benne, hogy mindkét oldalára fontos lenne a nyomtatás, akkor vegyen fontolóra egy olyan nyomtatót, amelynek manuálisan frissíthető kétoldalas nyomtatási modulja van.

3. lépés: Nyomtatási módszer kiválasztása

A legtöbb plasztik kártya nyomtató szublimációs nyomtatást használ, míg a kifinomultabb modellek egy része fordított transzfernyomtatást használ nagyfelbontású kártyák készítéséhez. Emellett egyes nyomtatóknak monokróm újraírási módjuk is van.

4. lépés: Mennyiségi követelmények

A becsült nyomtatási mennyiség ismerete elengedhetetlen a megfelelő nyomtató kiválasztásakor. A közepes és nagy volumenű nyomtatási feladatokat ellátó vállalatok nagyobb valószínűséggel egy nagyobb teljesítményű és több funkcióval ellátott nyomtatóba fektetnek be, hogy idővel megtakarítsák a munkaerő és az üzemeltetés költségeit.

5. lépés: Laminálás, vizuális biztonság és kódolás

Egyes kártyanyomtatók speciális funkciókkal rendelkeznek a kártya tartósságának és biztonságának növelésére, beleértve a laminálást, a holografikus laminálást és a vízjeleket. A kódolási lehetőségek a kártyanyomtatók többségében szabványosak.

6. lépés: Hálózati típusok

Milyen módon szeretné csatlakoztatni a nyomtatót a számítógéphez vagy egy hálózathoz? USB csatlakozásra lenne igény, vagy Ethernet és Wifi kapcsolat lenne szükséges? Fontos figyelembe venni, hogy milyen csatlakozási módra lenne igény.

7. lépés: Egyéb szempontok és követelmények

A végső választás előtt érdemes megfontolnia a kártyanyomtató méretét, a frissítések elérhetőségét vagy az operációs rendszer kompatibilitását. Javasoljuk még, hogy mindig tekintse át a gyártói garanciát, hogy megtudja, szükséges-e meghosszabbított jótállást vásárolnia. Illetve fontos figyelembe venni, hogy van-e igény speciális testreszabásra, mint például dombornyomtatás, érintés nélküli chipes vagy mágnescsíkos kódolás.

A kártyák nyomtatásának és testreszabásának lehetőségei széleskörűek és változatosak. Az igények egyértelmű meghatározásával kiválaszthatja az ideális kártyanyomtatót, és a legmegfelelőbb technológiát alkalmazhatja a projektjéhez.

További kérdése lenne a kártyanyomtatásról? Keressen fel minket és szakértő csapatunk segít megválaszolni felmerülő kérdéseit.

 

Product Enquiry