Útmutató a megfelelő címkekészlet kiválasztásához

Több ezer különféle címke alapanyag érhető el, ami bonyolulttá teheti kiválasztani a megfelelőt. Bár úgy tűnhet, hogy nem valami borzasztóan bonyolult a megfelelő címke kiválasztása, viszont több lehetőség kínálkozik, mint azt sokan gondolnák – sok opciót pedig kifejezetten egy adott típusú felhasználási területhez terveztek.

Sok ügyfelünk azzal a feltevéssel közelíti meg a címkék vásárlását, hogy egyszerűen szükségük van egy „címkére” – annak ellenére, hogy valóban vannak olyan követelményeik, amelyeket nem minden címke típus képes teljesíteni. Ha nem megfelelő anyagot és ragasztót használ, akkor nagy a kockázata a helytelen, sérült vagy hiányzó címkéknek. Így például ha a munka folyamatnak meg kell felelnie bizonyos előírásoknak és az olvashatatlan címkék miatt súlyos pénzbírságot vethetnek ki Önre, akkor a nem megfelelő anyag kiválasztása jelentős problémákat okozhat. Továbbá a helytelen kellék anyagokkal károsíthatja a nyomtatóberendezéseket is.

A kellékek kiválasztásakor kritikus jelentőségű annak megértése, hogy milyen üzleti problémát igyekszik megoldani. Ez irányítja a döntéshozatali folyamatot, amikor a kellékanyagot választ, hiszen azon termékek feladata az Ön által azonosított üzleti probléma megoldása.

Íme hét kérdés, amely segíthet a megfelelő kellékek kiválasztásakor:

Milyen termékre, felületre helyezi fel a címkét?

Meg kell vizsgálnia azt a terméket vagy felületet, amelyre a címkét felhelyezi, hiszen a szükséges címke típusát részben az az anyag határozza meg, amelyhez ragadnia kell. A karton anyagnak megfelelő címke nem biztos, hogy olyan jól működik műanyag vagy fém felületen. Például a vállalkozások többsége hullámpapír dobozokban szállítja a termékeket. De ha viaszdobozokban szállít, és hullámkarton dobozokhoz készített ragasztóval ellátott címkéket használ, akkor csalódni fog, amikor megállapítja, hogy ezek a címkék nem tapadnak a viaszdobozokra.

Milyen méretű legyen a címke?

A címke mérete rendkívül fontos, mert a rá nyomtatott információknak könnyen olvashatóknak kell lenniük. Éppen ezért elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy az összes információ – cím, tartalom vagy vonalkód – könnyen olvasható vagy beolvasható legyen. Ugyanakkor az sem foglalhat túl sok helyet, mert akkor értékes teret pazarol, amelyet más címkékre, vagy akár márkaépítésre is fel lehetne használni (például, ha cége nevét vagy logóját fel akarja tűntetni a szállítódobozon). Ebből kifolyólag a címke funkciójának ismerete megkönnyíti a címke méretének meghatározását.

Mennyi ideig kell tartania a címkének?

Miután figyelembe vette az első két irányelvet, meg kell határoznia, hogy a címkének mennyi ideig kell tartania. Ismét tisztában kell lennie a címke funkciójával, ez viszonylag könnyen megválaszolható kérdés lehet. Egy ruhadarab címkéjének a legtöbb esetben nem kell olyan magas színvonalúnak lennie, viszont ha élelmiszert jelöl, vagy épp szükséges betartania a GHS előírásait akkor valami tartósra van szüksége, amely megfelel a speciális követelményeknek.

Milyen környezeti elemeknek lesz kitéve a címke?

A megfelelő anyag kiválasztásához fontos figyelembe venni, hogy milyen környezeti hatásoknak lesz kitéve a címke. Így a direkt hő és fényhatásoknak kitett címkék élettartama nagyban megrövidül, ezért direkt termál nyomtatással készített műanyag címkék alkalmazása javasolt. Például, ha fagyasztott termékeket szállít az élelmiszerboltokba, akkor szükséges, hogy a címkék ellenálljanak az alkalmazás környezeti hőmérsékletének, valamint a hűtőszekrény hőmérsékletének és akár a fagyasztó hőmérsékletének is.

Hasonló helyzetet áll fenn a vérbankoknál is. Feltéve, hogy adományozott már vért, akkor valószínűleg észrevette, hogy vonalkódokat ragasztanak az egyes donorok táska- és tubuskészletére, így pontosan nyomon követhetik a vért, akár szállítás közben, akár a kórházban. A berendezés címkéit szobahőmérsékleten helyezik el, majd később melegebb és hidegebb hatásoknak is kiteszik a készletet így fontos a megfelelő címke alapanyag kiválasztása.

Ezenkívül, ha a címkék szállítókonténerekre vagy -csomagokra kerülnek, akkor figyelembe kell venni az időjárási elemeket, például az esőt, a havat és a magas hőmérsékletet.

Nyomtatni kíván vonalkód-információkat?

Amennyiben nyomtat olyan vonalkód-információt, amit a későbbiekben szükséges beolvasni, akkor érdemes legalább egy közepesen jó minőségű címkére nyomtatni. Az alacsony minőségű címkék elkenődhetnek vagy elhalványulhatnak, és így olvashatatlanná válnak, ennél fogva a műveletek lassulhatnak vagy akár meg is állhatnak. Még akkor is, ha nem az Ön alkalmazottai azok, akik a címkéket szkennelik, az ügyfelek visszaküldhetik az olvashatatlan vonalkóddal ellátott raklapokat és termékeket, aminek nagy költségei vannak és jobb anyakészlettel a probléma akár elkerülhető is lenne.

Hogyan nyomtatják ki a címkét (termikus, lézeres, tintasugaras nyomtató)?

Végül meg kell határozni a nyomtatási folyamatot és nyomtató típusát. A címkék nyomtatásának számos módja van, beleértve a hőnyomtatást, a lézernyomtatást és a tintasugaras nyomtatatást. A használni kívánt címkenyomtató típusát az elvégzett nyomtatás mennyisége és a felhasználási területe alapján lehet meghatározni.

Segítségre van szüksége a megfelelő címke kiválasztásához?

Kérje szakképzett munkatársaink segítségét – keressen fel minket!

Product Enquiry