Hogyan viszi az RFID a következő szintre a raktározást

A raktáriparban minden, ami megkönnyíti a készlet megszervezését és kezelését, óriási előnyt jelent. A folyamatok hosszú utat tettek meg a jegyzettömbös napok óta, de a pontos és naprakész átláthatóság fenntartása az egész műveletről még mindig kihívást jelenthet. Szerencsére az RFID technológia megjelent a piacon. Az emberi hibák csökkentése és a raktári műveletek ésszerűsítése érdekében, az RFID az egyik legfontosabb eszközévé vált az ellátási lánc menedzsment eszköztárának.

Mi az RFID?

Az RFID a rádiófrekvenciás azonosítást jelenti. Az elmúlt években a technológia a homályból az alapvető alkalmazásba került, hiszen lehetővé teszi a távoli azonosítást, és a korábbi vonalkód-technológiával ellentétben látótér igénye nélkül. Ez a vezeték nélküli technológia olyan formája, amely rádiófrekvenciás elektromágneses mezőket használ az adatok továbbítására. Ma az RFID-technológia a legkülönbözőbb iparágakban található meg, és a család háziállatától az útlevélig mindent figyelemmel kísérnek. A valós idejű nyomon követés és azonosítás képességével nem meglepő, hogy az RFID-technológia felbecsülhetetlen eszközzé vált a raktárkezelés és a készletellenőrzés számára is.

Hogyan működik?

A termékek RFID-címkékkel történő címkézése lehetővé teszi a felhasználók számára a készlet és az eszközök automatikus és egyedi azonosítását és nyomon követését. Vegyük példaként, hogy szállítmány érkezik. Az RFID-címkét (vagy chipet) a szállítmány tárgyaihoz – akár egyedi dobozokhoz, akár egy teljes raklaphoz címkézik, csatlakoztatják. Mivel minden címke tartalmaz egy belső memóriát a szállítmány információinak tárolására, amely a raktár különböző folyamatain haladva módosítható, így elektromágneses jel segítségével az RFID-címke továbbítja ezeket az információkat egy központi adatbázisba, ahol egy raktárkezelő rendszer elemezheti az adatokat.

Az RFID az auto-ID technológiát egy újabb szintre emeli azzal, hogy lehetővé teszi a címkék látótér nélküli olvasását, továbbá az RFID típusától függően néhány centiméter és több mint 20 méter közötti olvasási tartományt is. A technológia nemcsak évről évre tovább javul, hanem az RFID-rendszerek bevezetésének és használatának költségei is csökkennek, ezáltal az RFID költséghatékonyabb és eredményesebb üzleti folyamatokat eredményez.

Miért jobb, mint egy átlagos vonalkód?

A vonalkódokkal ellentétben az RFID-címkékhez nincs szükség ugyanolyan látószögben lévő olvasóra. Ez nemcsak azt jelenti, hogy nincs szükség arra, hogy valaki manuálisan ellenőrizze az egyes dobozokat, hanem azt is, hogy egy termék beolvasható és katalogizálható akkor is, ha más áruk mögött található.

Előnyök:

  • Pontos: Mivel az RFID-címkék „önmagukban” továbbítják az adatokat, az emberi hibákat nagyrészt kiküszöbölik a leltározási folyamatból.
  • Azonnali: A raktárkezelő szoftvert valós időben frissíti, ami azt jelenti, hogy tudjuk, hol van egy tétel attól a pillanattól kezdve, amikor megérkezik és amikor elhagyja a raktárat, és minden köztes pillanatban.
  • Hatékony: Az RFID-technológia kétféleképpen tudja növeli a hatékonyságot. Első sorban automatizálja azokat a folyamatokat, amelyeknél korábban emberi beavatkozásra volt szükség, illetve egyszerűsíti azokat, amelyeknél még mindig szükség van rá. Például az RFID-címkével ellátott termékek képesek kommunikálni a raktárszoftverrel, és automatikusan dokumentálják saját érkezésüket és kilépésüket a raktárból. Az emberi érintést igénylő szolgáltatások – például csomagoló terület – esetében az alkalmazottak számtalan órát spórolnak az RFID-olvasók használatával, hogy azonnal meghatározzák bármely tétel pontos helyét.

Összességében elmondható, hogy az RFID technológia és a kifinomult raktárkezelő rendszerek integrálása csökkenti az üzemeltetési költségeket, és növeli azt a sebességet és pontosságot, amely elősegíti az eredményes üzleti életet.

Szeretne RFID technológiát bevezetni raktárlogisztika rendszerébe? Keressen fel minket és szakértő csapatunk segít a felmerülő kérdések megválaszolásában.

Product Enquiry