A vonalkódokat és vonalkódolvasókat évtizedek óta használják a gyors, egyszerű és hibamentes adatgyűjtéshez. A vonalkódolvasókat általában a különböző termékek egyedi kódjainak azonosítására használják. Elég könnyen használhatóak, és bármilyen méretű gazdasági egységben felhasználhatóak. Például egy kis üzlet is növelheti a termelékenységet és javíthatja a készletkezelést azáltal, hogy vonalkódokat ad hozzá készletéhez.

Az eszközkövető rendszerek megalapozzák a sikeres készletellenőrzést, a karbantartás-menedzsmentet, az erőforrás-felhasználást és számos egyéb előnyt, amelyek egyszerűsítik a folyamatokat és hozzájárulnak az eredményes működéshez. De még a legjobb eszközkövető rendszerek is elveszítik hatékonyságukat, ha nincsenek párosítva a megfelelő automatikus adatrögzítő eszközökkel, például a kézi vonalkódolvasókkal. Ez az útmutató segít meghatározni az alkalmazás követelményeinek megfelelő funkciókat és képességeket.

Milyen kérdéseket kell figyelembe venni a vonalkódolvasó kiválasztásakor?

  • Milyen környezetben használná az eszközt? – Irodában, raktárban vagy a szabadban
  • Milyen területen használná, illetve mi lenne a felhasználás célja?
  • Milyen típusú vonalkódokat fog beolvasni? – 1D vagy 2D, vagy mindkettő
  • Milyen minőségű vonalkódokat szkennelnének be?
  • Milyen szkennelési távolságot igényel a vállalkozás, illetve milyen gyakran lenne használva az eszköz?
  • Milyen anyag fedheti vagy védheti a vonalkódot? – pl. üveg vagy műanyag jelvényborító

Kihívást jelenthet a raktár számára megfelelő vonalkódolvasó kiválasztása. Ez különösen igaz a ma piacon lévő kézi eszközök széles választékára. Éppen ezért elsőkörben nézzük is át a rendelkezésre álló vonalkódolvasókat.

Melyek a vonalkódolvasók különféle típusai?

Az iparág típusától és követelményeitől függően a következő lépés a kívánt termék kiválasztása. A vonalkódolvasók néhány változata a következő:

1. Lézeres vonalkódolvasó készülék

Ez az egyik legnépszerűbb szkennertípus, mivel célravezetők és költséghatékonyak. A vonalkód méretétől függően néhány centimétertől akár 1-2 méterig is történhet a leolvasás. A lézer vonalkód-leolvasók jól alkalmazhatók helyhez kötött környezetekben és nagy szkennelési távolságuk miatt gyárakban és gyártási létesítményekben. Fontolja meg a Honeywell Voyager vonalkód-leolvasót, amennyiben ezek megfelelnek az Ön követelményeinek.

2. Képalkotó, CCD szkennerek

A lineáris képalkotó a megfelelő választás, ha a vonalkódok rosszul vannak nyomtatva, vagy ha kissé sérültek. A CCD szkenner olyan hullámformákat generál, amelyek megfelelnek az adott oszlopoknak és szóközöknek, és ezeket az információkat dekódolják a szkenneren belül, majd elküldik a számítógépes rendszerbe.  Leegyszerűsítve: ha masszívabb olvasóra van szüksége, választhat egy olyan képalkotót, mint a Honeywell Xenon vonalkódolvasó, vagy választhatja a Zebra LI4278-at. A képi vonalkódolvasókat gyakran tartósságuk miatt választják, mivel kiválóan használhatók enyhén rendkívüli vagy szélsőséges környezetben is egyaránt. Emellett fontos figyelembe venni, hogy a lineáris képalkotók képesek vonalkódokat olvasni egy képernyőn át is, míg a lézerszkennerek nem.

3. 2D szkennerek

A 2D képalkotók rögzítenek egy képmezőt, majd dekódolják az eredményt, így szélesebb hatókörrel vagy területtel rendelkeznek, mint a többi vonalkódolvasó. Ebből kifolyólag a 2D képalkotó gyakorlatilag bármilyen 1D vagy 2D vonalkódot képes olvasni, beleértve: QR, Data Matrix és PDF417 kódokat. A 2D képalkotók a 3 vonalkódolvasó közül a legerősebbek és ideálisak olyan személyek számára, akiknek gyors beolvasási műveletekre van szükségük, például rendezvényeken vagy kültéri környezetben dolgozók számára. Néhány 2D-s képalkotóval, például a Honeywell 1900-mal a vonalkód akár a nem címkés felületekről is leolvasható, például okostelefonokról és számítógépek képernyőiről.

Melyek a különböző szkenner formátumok?

Miután megállapította, hogy melyik típusú szkenner felel meg leginkább üzleti igényeinek, a következő lépés a kérdéses típus legmegfelelőbb formájának kiválasztása. Ha hagyományosan kialakított üzletet működtett pénztárterminálokkal, akkor valószínűleg inkább egy álló, vezetékes vonalkódolvasó eszköz lenne az ideális. Ezzel szemben egy nagy kiterjedésű terület, tele nehéz készletekkel, szükségessé teheti a vezeték nélküli szkennereket a könnyebb mobilitás érdekében. Szerencsére a mai szkennerek már a legkülönfélébb igényeket is képesek kielégíteni a következő öt formában:

1. Kézi

A szkennerek leggyakrabban használt formái a kézi számítógépek, amelyek vezetékes és vezeték nélküli változatban is elérhetőek. Néhány kézi modell állvánnyal rendelkezik, amely lehetővé teszi a kéz nélküli használatot. A kézi szkennerek kényelmesen használhatók minden olyan iparágban, ahol vonalkódokat alkalmaznak, például élelmiszerboltokban, raktárokban, helyszíni szolgáltatásokban és egészségügyi létesítményekben.

2. Prezentációs szkennerek

A prezentációs szkennereket helyhez kötött, széles területű olvasásra tervezték. Az eszközöket úgy készítik, hogy a munkalapra helyezve leolvassa a vonalkódot az egyes elhaladó elemekről. A kézi szkennerekkel ellentétben itt nincsen célzás, automatikus beolvasásra vannak beállítva. A bemutató szkennerek gyakran láthatók a kiskereskedelmi üzletek pénztáraiban. A prezentációs szkennerek széles olvasási képességének köszönhetően több vonalkód is gyorsan egymás után olvasható.

3. Mobil terminálok

A kézi számítógépes eszközök lehetővé teszik a vállalati személyzet számára, hogy a vonalkódokat – vezetékektől és terjedelmes álló eszközöktől mentesen – a Wi-Fi vagy a Cellular (WAN) hatótávolságán belül leolvashassa. Ez különösen hasznos lehet a leltározó vagy tárgyi eszköz nyilvántartó csapat számára, hiszen az eszköz segítségével a vonalkódokat be lehet olvasni a raktár bármelyik helyéről, és távolról be lehet vezetni a vállalat számítógépes rendszerébe.

A mobil egységek lehetővé teszik a vonalkódok beolvasását olyan távoli helyeken is, ahol a nagyobb, vezetékes beolvasó rendszerek nem lennének praktikusak, például kültéri alkalmazás során. A mobil egység még a Wi-Fi hatósugarán kívül eső helyeken is elmentheti az egyes vonalkód-beolvasások adatait, hogy később töltse fel azokat a vállalat készletadat-rendszerébe.

4. Pultba épített szkennerek

A prezentációs szkennerhez hasonlóan a pultba épített szkenner is egy olyan helyhez kötött eszköz, amely lehetővé teszi az ügyintézőknek és az ügyfeleknek, hogy az azonnali, egyszerű beolvasás érdekében a vonalkódokat végighúzzák az olvasón. A különbség itt az, hogy egy pulton belüli szkennert úgy terveztek, hogy be lehessen ágyazni egy pénztár tetejére. Mint ilyen, a pultos szkennereket gyakran látják az élelmiszerboltok pénztáraiban és önkiszolgáló vonalain. Az egyik legnépszerűbb pultolvasó a Datalogic Magellan 8300, amely lehetővé teszi a könnyű integrálást és működtetést bármilyen beltéri környezetben. 

5. Fix telepítésű olvasók

A speciálisabb felhasználásra szánt – például raktározási, gyártási és logisztikai – telepített szkennereket a nagy automatizálási rendszerekbe történő integrálásra tervezték. Az ilyen típusú szkennert általában egy kioszkba építik be, vagy egy szállítószalagon helyezik el.

A sebességtartományban elérhető fix rögzítésű szkenner automatikusan el tudja olvasni a kódokat, kézi ravaszt vagy nyomógombot nem használva. Ezért a rögzített szkenner kényelmes nagy készletek adatbeviteléhez, amelyek emberi beavatkozás nélkül szállítószalagok mentén történnek.

Milyen költségekre számíthat?

A kézi vonalkód-leolvasók költségei annyira változnak, mint az általuk kínált funkcionalitás és képességek. Általában a képrögzítő szkennerek drágábbak, mint a lézeres szkennerek, illetve a több-irányú szkennerek költségesebbek, mint az egyenes vonalú szkennerek.

Segítségre van szüksége a megfelelő vonalkód olvasó kiválasztásához?

Munkatársaink rendelkezésre állnak – keressen fel minket és segítünk!

Product Enquiry